Son Yazılar

Kategoriler

Palet Ve Paletlik Tahta
  • 26.09.2021

Paletler, bir yerden başka bir yere taşınacak olan yükleri birimleşmesini sağlayarak kolaylıkla taşınmasını sağlamaktadır. Paletler, birbirine bağlanmış iki palet ızgaradan oluşmaktadır, ızgaraların arasında forkliftin çatallarının rahat girip çıkacağı şekilde 10 cm’lik boşluklar bırakılmaktadır. Paletlerin işlevleri sektörden sektöre değişiklik gösterebilmektedir.  

Bir çok taşıma tekniğini bulunmaktadır. Bu tekniklerin kendine özgü prensipleri vardır, bu prensiplerden en önemlisi ise taşınacak olan yükün miktarına göre yükteki eşyaların büyük ve standart boyutlarda olmalıdır. Böylelikle taşıma sırasında kullanılan ekipmanlardan daha yüksek verim alınarak taşıma işlemi profesyonel ve hızlı bir şekilde tamamlanabilmektedir. Paletler sayesinde taşıma işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir. 

Teorik olarak birim yük büyüklüğü, taşıma işleminin v erimini olumlu yönde etkiler. Bu şartı sağlayacak araçların geliştirilmesine son yıllarda büyük önem verilmiştir. Tüm taşımacılık endüstrisinde devrim yaratan bu araçlar, sağladıkları ekonomik avantajlara oranla son derece basittir. Ortaya çıkışları sadece yukarıdaki prensibi uygulamaya çalışmanın bir sonucudur.

Paletler, doğrudan taşıma işlemi yapmamaktadır. Çalışma prensibi gereği malzemelerin belirli bir boyutta yükünü alarak korunmasını sağlamaktadır. Dizaynları sayesinde bir çok kutu ve balyayı kolaylıkla tek seferde taşıyabilmektedirler. Bir palet üzerindeki yük, istifli yük ile birleştirilmiş yük olarak adlandırılır.

Paletler bir çok malzemeden yapılabilmektedir. Ancak genellikle ağaç, çelik veya plastik gibi maddelerden yapılmaktadır. Ağaç paletler, birkaç kiriş üzerinde düz bir yüzey meydana getirecek şekilde imal edilir. Paletlerin toplam yüksekliği 10-15 cm kadardır. Bir palet iki yüzü arasında bulunan destek takozları, forklift çatallarının araya girmesini sağlar.

Palete yüklenecek ürünler, malzemenin şekline ve cinsine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Yüklü paletler, 5-8 metre yüksekliğe kadar üst üste konulabileceğinden malzemenin ezilmesine ve devrilmesine engel olacak biçimde konumlandırma yapılır.

Paletlerin farklı maddelerden yapıldığını belirtmiştik. Bunun yanı sıra ölçüleri de kendi içlerinde ayrılmaktadır. Örneğin, EURO palet ölçüleri, EPAL birliği tarafından belirlenmiş ve buna göre üretilmektedir. En çok kullanılan tipleri; Ahşap Euro palet, CP1, CP2, CP3 palet ve Cp9 palettir. İkinci el paletlerde aynı tiplerde fiyat avantajı sebebiyle yoğun olarak kullanılır. İkinci el palet fiyatları, sıfırlarıdan %40-%60 arasında daha ucuzdur.

İkinci El Euro Paletler

İkinci el euro palet, birbirinden farklı boyut ve modellerde üretilen paletlerdir. Bunun yanı sıra ikinci el olarak Euro palet satışını görmek de mümkündür. Bir çok firma kendi adına göre Euro palet üretmektedir. Bu şekilde üretilen paletlerin 2. El olarak satılması oldukça güçtür. Palet üretici firmaları bir gün içerisinde farklı farklı modellerde palet siparişi alabilmektedirler.

Euro paletlerin birbirinden farklı önemli niteliklerinin bulunuyor. Bu da paletlerde daha fazla çeşit olmasını sağlamaktadır. Çevre dostu olması nedeni ile çoğunlukla tercih edilen euro paletler, aynı zamanda düşük maliyetli olduğundan hesaplı paletler arasında yer almaktadır. Tamir edilebilir olan euro paletler ile daha fazla kar etmeniz mümkündür. Euro paletlerin özellikleri aşağıdaki gibidir;

1. Damgalar ile ahşap paletlerin ayırıcı özelliği ortaya çıkmaktadır.

2. Üretim için farklı ebatlar kullanılmaktadır.

3. Paletler, 400 kilo taşıma kapasitesine sahiptir.

4. Tekrar satış için tamir işlemi gerçekleştirilebilir.